Powstrzymaj marnowanie żywności poprzez prawidłowe składowanie towarów
Dla nas, każdy dzień jest Światowym Dniem Żywności. Oto jak możesz coś zmienić dzięki lepszym metodom przechowywania żywności
Badania sugerują, że jedna trzecia rocznej produkcji żywności na świecie trafia do kosza. Oznacza to 1,3 miliarda ton zmarnowanej żywności rocznie - wystarczająco dużo, aby wyżywić 868 milionów głodujących ludzi na świecie. W rzeczywistości jest to 4 razy więcej niż ilość żywności, której potrzebują, aby prowadzić odżywione życie.
Jasne jest więc, że marnotrawstwo jedzenia to nie mały problem. W rzeczywistości Organizacja Narodów Zjednoczonych zaznaczyła je jako temat nr 2 swoich celów zrównoważonego rozwoju na rok 2030. Jest to problem globalny. W samej UE każdego roku marnuje się 27 milionów ton żywności. Jak na ironię, największymi sprawcami niepotrzebnego marnotrawienia żywności są ludzie, którzy najbardziej jej potrzebują - my, konsumenci. Badania szacują, że od 30 % do 50 % całkowitej ilości wyrzucanej żywności pochodzi z naszych własnych kuchni. Podczas gdy statystyki są z pewnością szokujące, dobra wiadomość jest taka, że wskazuje nam ona na jasne rozwiązanie: walka z marnotrawstwem żywności rozpoczyna się od zatrzymania marnotrawstwa w domu.
Ważna sprawa
Istnieje wiele powodów, dla których tak wiele żywności marnuje się na świecie. Czasami po prostu nadmiernie się sprzedajemy i nie możemy zjeść całej żywności, zanim się zepsuje. Innym razem, niektóre produkty spożywcze nie spełniają naszych wysokich standardów estetycznych. W rzeczywistości "brzydkie" owoce i warzywa stanowią jedną trzecią zmarnowanej żywności - nawet jeśli jest ona w pełni zdatna do spożycia. W innych przypadkach, jedzenie po prostu nie ma szans z powodu niewłaściwego przechowywania. A to szkoda, ponieważ właściwe przechowywanie żywności może spowolnić proces starzenia się i pomóc ograniczyć marnotrawstwo żywności.
Opcje przechowywania żywności
Teraz, gdy wiemy, że nieostrożne przechowywanie żywności psuje ją w szybszym tempie, nadszedł czas, aby przyjrzeć się praktycznym przykładom. Oparzenie zamrażalnika to na przykład to, co dzieje się, gdy z zamrożonej żywności wydostają się cząsteczki wody i wsiąkają do niej cząsteczki tlenu. Cząsteczki tlenu mogą stępić kolor i zmienić smak mrożonego produktu. Spalone w mrożonce jedzenie jest nadal bezpieczne, ale ponieważ wiele osób uważa, że tekstura i smak są niezadowalające, jedzenie i tak trafia do kosza. Na szczęście istnieje wiele rozwiązań pozwalających na przechowywanie mrożonej żywności i zachowanie jej świeżości na dłużej:
- Zamykane worki do przechowywania. Poprzez proste przechowywanie produktów w specjalnie wykonanych torbach foliowych można przedłużyć okres przydatności do spożycia żywności i zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Szukaj worków z mocnymi zamknięciami lub podwójnymi zamkami błyskawicznymi i upewnij się, że torba zamyka się szczelnie, nie będąc zbyt trudnym do otwarcia.
- Próżniowo zamykane worki magazynowe. Te hermetyczne worki skutecznie pomagają chronić i przechowywać żywność, taką jak czerwone mięso, drób, ryby i sery. Worki posiadają barierę tlenową i przeciwwilgociową, która skutecznie pomaga utrzymać świeżość produktów - niezależnie od miejsca ich przechowywania.
- Pojemniki do przechowywania żywności. Plastikowe lub szklane pojemniki o różnych rozmiarach, które są używane do przechowywania, a w niektórych przypadkach do podgrzewania żywności. Pomagają one nie tylko przedłużyć okres przydatności do spożycia żywności, ale także ułatwiają organizację i efektywne wykorzystanie przestrzeni.
- Specjalnie zaprojektowane lodówki. Na przykład lodówki GRUNDIG z technologią FullFresh mają z tyłu małe otwory wentylacyjne, dzięki którym powietrze w szufladzie chrupiącej pozostaje chłodne, świeże i ma wysoką wilgotność. Małe otwory w górnej części szuflady optymalizują cyrkulację powietrza i minimalizują kondensację, zapobiegając gniciu owoców i warzyw. Dzięki temu owoce i warzywa pozostaną świeże nawet przez 30 dni.
Praktyczne wskazówki dotyczące rozwiązywania problemów związanych z błędami w pamięci masowej
Efektywne przechowywanie jedzenia może być pewną formą sztuki. Łatwo jest popełnić błędy w przechowywaniu żywności, które prowadzą do jej niepotrzebnego marnotrawienia i innych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
Przyjrzyj się tym końcówkom, aby ograniczyć wycieki, zanieczyszczenia krzyżowe, oparzenia zamrażalnika i przyspieszone psucie się:
Prawidłowo pakować żywność
Potrawy już przygotowane (jak sałatki, ciasta i inne gotowe do spożycia rzeczy) powinny być przechowywane na górze lodówki. Następnie, od góry do dołu, przechowuj towary w następującej kolejności: surowe produkty, surowe owoce morza, surowe mięso czerwone, surowe mięso mielone, a następnie surowy drób. Zastosowanie tej metody separacji zmniejsza to ryzyko przypadkowego rozlania lub wycieku, powodującego zanieczyszczenie.
Znać swoje temperatury
Nie ulega wątpliwości, że różne produkty spożywcze mają różne optymalne temperatury przechowywania. Nieznajomość odpowiedniej temperatury, w jakiej należy przechowywać jedzenie, może sprawić, że szybko się zepsuje i stanie się ono szkodliwe do spożycia. Produkty łatwo psujące się powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze 5°C lub poniżej -20°C w zamrażarce. Ważne jest, aby przechowywać jedzenie w podobnych warunkach, od których je kupiono. jeśli kupiono je w lodówce, ale w lodówce po powrocie do domu.
Czyste powierzchnie magazynowe
Lodówki, zamrażarki i spiżarnie - zasadniczo wszystkie miejsca, w których przechowywana jest żywność - powinny być regularnie czyszczone. Do lodówki zaleca się codzienne jednokrotne czyszczenie i cotygodniowe głębokie szorowanie, podczas gdy suche powierzchnie magazynowe mogą być czyszczone co miesiąc. pamiętaj, aby podczas czyszczenia przenieść jedzenie do tej samej strefy temperaturowej. Dobrze sprawdza się zastosowanie chłodni do przechowywania towarów w lodówce. Staraj się unikać częstego rozmrażania lodówki, jeśli to możliwe, ponieważ kondensacja może prowadzić do rozwoju drobnoustrojów.
Perspektywa
Marnotrawstwo żywności jest problemem globalnym, którego po prostu nie można już dłużej ignorować. Ma on negatywny wpływ na zmiany klimatu, przydział zasobów, gospodarkę i oczywiście na ludzi w potrzebie. Marnotrawstwo żywności można jednak ograniczyć. Dzisiejsze inicjatywy, takie jak nasz projekt Respect Food, pomagają rozwiązać problem marnotrawienia żywności na wiele sposobów. Oszczędziliśmy 45 ton żywności, pomogliśmy otworzyć cztery kuchnie środowiskowe, zatrudniliśmy 830 wolontariuszy i obsłużyliśmy 450 000 dań pysznego jedzenia dla tysięcy ludzi.
Uważamy, że naszym obowiązkiem jest prowadzenie walki z tym zbędnym marnotrawstwem żywności. Przypominać światu, by nie brał żywności za pewnik, ale traktował ją ostrożnie. A powód jest prosty: poszanowanie żywności jest jedynym sposobem na zapewnienie lepszej przyszłości. Każdego dnia powinniśmy pracować razem nad wspólnym celem, jakim jest walka z marnotrawstwem żywności.
Zobacz
Wskazówki dotyczące wyboru płytek kuchennych z...
Spośród wszystkich pomieszczeń w domu, kuchnia jest strefą, w której kwitną płytki...
Hurom H200 All In One
Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H200 Hurom H200 All In One jest rewolucyjną...
5 błędów projektowych w kuchni, które...
Upewnij się, że twój sen nie jest koszmarem do posprzątania. Kuchnia jest najczęściej...